Stay a night with style

You’ll have everything to make your stay effortlessly luxurious and enjoyable.

Altembrouck home of mangalica

  • mangalica01.jpg

Hongaars wolhaar varken

Het zeldzame mangalica varken is begonnen aan een gestage opmars in de culinaire wereld.

Net als onze japanse Wagyu runderen, onderscheidt het Mangalica varken zich door een grote hoeveelheid onverzadigde gezonde vetzuren. Deze cholesterolverlagende vetten worden in New York, waar Mangalica in een beperkt aantal restaurants op de kaart staat, omschreven als dierlijke olijfolie. Het vlees heeft een mooie rode kleur en is zichtbaar dooraderd met de zachte vetten, die voor een aangename zoete smaak zorgen.

Het mangalica varken komt oorspronkelijk uit Hongarije en wordt ook wel "Wolzwijn" genoemd, vanwege zijn krullende blonde haarvacht. Het is een echt buitendier, een robuust varken dat dankzij zijn dikke vacht tegen extreme kou kan, het slaapt zelfs probleemloos in de sneeuw. Tevens kan het goed tegen de zomerse hitte. Het is resistent tegen diverse ziekten en kent nauwelijks stress.

Wij verwachten dat deze bijzondere varkens zich snel zullen thuisvoelen, lekker buiten in de speciale Mangalica weides die wij voor hen op het landgoed hebben ingericht.

Puur economisch gezien is mangalica nogal kostbaar. Een zeug krijgt gemiddeld maar 5-6 biggen, minder dan de helft van de europese fokvarkens. Bovendien groeien deze biggen zeer langzaam en laten zich, moeilijk in stallen houden. In 1973 was het Mangalica nog zo goed als uitgestorven, er stonden toen maar 39 zuivere zeugen geregistreerd. Op dat moment besloot de Hongaarse overheid in te grijpen door het ras weer de aandacht te geven die het verdient. Middels een ruil met de Hongaarse overheid met een van onze volbloed Wagyu stieren kon Altembrouck in 2009 een aantal pure afstammelingen uit dit fokprogramma overnemen.

Wij zij er meer dan trots op om met mangalica weer een tweede belangrijke primeur te hebben kunnen realiseren. De eerste varkens worden al geslacht en chefkok Robert Levels heeft al een aantal sappige gerechten hiervan op tafel kunnen zetten. Mangalica is niets minder dan een waanzinnige beleving. Meer dan lekker. Vraag ernaar in ons restaurant Fogo, de eerste plek buiten Hongarije waar het verse vlees op de kaart staat.